Хомеопатично лечение на главоболие

Хомеопатично лечение на главоболие
Автор:
Главоболието трябва да се разграничава от болките във врата. Обикновено по-често от главоболие страдат жените. Не всяко главоболие пък е мигрена. Мигрена са упоритите главоболия, придружавани от зрителни, стомашно-чревни и други симптоми. Пристъпите се появяват доста преди 40-годишна възраст, а голям процент от страдащите имат в семейството си болни от мигрена. Възможно е главоболията да се причиняват и от нещо серизоно, като напр. тумор.
Когато болката в главата не стихва, съвсем естествено е да се разтревожите.
Направете консултация с лекар (невролог, очен, неврохирург), който да изясни причината. Може би си мислите, че всикчи главоболия си приличат, но специфичните симптоми са изключително важни за диагнозата и намирането на най-доброто лечение.

Индивидуално лечение на главоболието може да ви предложи и лекар-хомеопат. Целта е не само да се облекчи болката и да се разредят кризите, но и да се постигне пълно оздравяване. Ето някои от най-често прилаганите хомеопатични средства:

Iris versicolor се препоръчва при мигрена, започваща сутрин (най-често през почивни дни или в началото на отпуска) и съпровождана от обилни повръщания.

Kalium bichromicum е подходящ за мигрени с точковидна болка в слепоочието и придружавана с парене в стомаха. ПХациентите често изпитват жажда за бира.

За жени, които имат нередовен цикъл, а кризите се предшестват от много зрителни усещания (фотопсии, проблясквания) е подходящ медикамента Cyclamen.

При мигрена у хора, които са притеснителни, с неспокойни движения, а главоболието най-често е на върха на главата е подходящ медикамента Actea racemosa.

Gelsemium се препоръчва при главоболия, предшествани от зрителни смущения (раздвояване на образа). Болката обикновено е в тила. Краят на кризата е свързан с обилно уриниране.

На нервни и стресирани хора, които всеки път усещат главоболието от една и съща страна (като забит в главата гвоздей) ще помогне Ignatia.

За хора с високо кръвно налягане (страдащи често и от главоболие) са подходящи и други медикаменти.
При остри пулсиращи болки, есилващи се от светлина и шум, зачервено лице и разширени зеници се ползва Belladonna.

Glonoinum пък се прилага при същите симптоми, но с по-силен интензитет, поява на черни или цветни петна пред очите, усилващи се при навеждане. При остри кризи се препоръчва НЕВРОЦИНЕЗИН - специалитет, от който на всеки два часа се смучат по две таблетки.

Хомеопатичните лекарства нямат странични десйтвия, не нодят до привикване и не предизвикват алергични реакции. Те отключват защитните сили на организма да се справи сам със страданието.

Ако решите да се обърнете за помощ към хомеопатията, имайте предвид, че има доста хора без необходимата медицинска практика, претендиращи че са хомеопати. Съществува дори "нелегално" (без спазване на задължителните норми). За да не бъдете излъгани, помнете че лекарят хомеопат трябва да Ви изпише рецепта, която да Ви изпълнят в аптеката.
Над 600 дипломирани лекари от цялата страна са преминали 3 годишен курс на обучение по хомеопатия в програма, одобрена от Медицинския университет - София. Може би във Вашия град, във Вашия квартал ще намерите един от тези лекари и аптеката, която предлага хомеопатични лекарства