CYCLAMEN

CYCLAMEN

ПРОИЗХОД

Европейска циклама. Семейство игликови.

Тинктурата майка се приготвя от прясна грудка.

Съдържа: сапонозиди, които във фитотерапията приложени външно имат антиекхимозно действие, а вътрешно – хемолитично действие. Един от основните сапонозиди (цикламин) има отхрачващо, а според някои автори и противотуморно действие.

Прилагана е още в древността като лекарство.

Leclerc я препоръчва при лечението на слухови възприятия от патологичен произход.

В хомеопатията първата патогенеза е направена още от Ханеман и сътрудниците му, поради което описанието фигурира в Materia medica pura.

В първоначалната патогенеза измежду описаните 202 симптома няма описан нито един засягащ женската полова система – нещо странно за наблюдателността на Ханеан. Основните симптоми описани от Ханеман засягат централната нервна система, хрпаносмилателната система, някои ревматични оплаквания и кожни симптоми.

От страна на ЦНС най-засегнати са очите, вестибуларния нерв и вътрешното ухо. Описани са многобройни симптоми на главоболие, световъртеж, слухови възприятия, зрителни възприятия (скотоми, примигвания, и др)

От страна на храносмилателната система водещи са оплакванията от непоносимост към мазни храни, усещане за напълненост на стомаха, гадене, понякога повръщане, колики с отделяне на газове през нощта, диария, предизвикана от мазни храни.

От страна на носната лигавица характерен симптом е появата на силна и внезапно настъпваща хрема (вазомоторен ринит!?).

Тя също би могла да бъде обяснена с пристъп във вегетативната инервация на носната лигавица, т.е. проява на централнонервното въздействие.

От страна на кожата Ханеман описва склонност към сърбеж в различни части на тялото с появата на нетрайни еритемни и еритемо-везикулозни лезии.

Патогенезата на Ханеман е допълнена по-късно от други автори, които добавят различно количество симптоми засягащи женските полови органи. В Енциклопедия на чистата Материя Медика на Allen е събрана информацията от всичките 37 доказвания на Cyclamen. Интересно, но и в тази монография са описани само седем симптома засягащи женската полова система. Като цяло описаните симтпоми засягащи женската полова система могат да бъдат обединени с термините: полименорея и дисменорея, или мембранозна дисменорея.  Allen описва и симптоми от страна на млечната жлеза, които отсътстват у редица автори впоследствие (описани са в Гермонпрес): “ Усещане като че ли гърдите са по-големи от обичайното, с леки пробождания и чувство за напрежение в тях. Млечната жлеза изглежда набъбнала, жлезната тъкан твърда и болезнена. Пациентката помислила, че е бременна, още повече че от мамилите й се отделило млякоподобна секреция; при прегледа се установи че се касае за млекоподобен воднист секрет, а не за истинско мляко; тази течност оцветяваше бельото като от слаб разтвор на нишесте; След появата на този млекоподобен секрет неприятните симптоми от страна на жлезната тъкан изчезнаха. Постепенно за две седмици секрецията постепенно намаля.”  [Описанието е на 20 годишна жена, приемала в продължение на 7 дни от 5 до 30 капки от тинктурата]


ХАРАКТЕРНИ ПРИЗНАЦИ

А. УСЕЩАНИЯ:

1. Световъртеж с нарушения на зрението.

  “Световъртеж при ходене на открито; предметите като че ли се въртят в кръг. Световъртежък намалява в помещение и в седнало положение. Пред очите й притъмнява и пациентката припада.”

2. Главоболие, сутрин при ставане от сън, придружено от залитане.

  Често главоболието е придружено от субективно усещане за летящи мушички, отслабване на зрението.
  “Мъчително главоболие – болната се страхува че ще загуби съзнание. Въртяща, пронизваща, притискаща болка в челото и слепоочието. Изключително силна болка в челото. Едностранно главоболие. Чувство за притискане в тилната област. Усещане, като че ли мозъка е обвит в някакъв плак и не пропуска никакви сигнали от сетивните органи. Пулсиращо главоболие. Усещане за тясна шапка, надяната на главата. Разкъсващи болки в скалпа”
  “Замъглено зрение по време на главоболие. Главоболие със светещи точки пред очите сутрин след ставане. Главоболието намалява от студен компрес. Главоболие сутрин и вечер, което намалява от повръщане и се усилва от движение и на открито”

3. Главоболие, предшествано от нарушение на зрението: амблиопия, амавроза, блещукане, проблясвания които изморяват очите.

  “В зрителното поле пациентът вижда петна, димка, синева, проблясване, смяна на цветовете – отначало жълт, а после зелен, искри, тъмен или светещ ореол около източниците на светлина.”
  “Слабо зрение, диплопия, конвергентен страбизъм, мидриаза”
  “Чувство за затопляне и парене в очите. Оточност и подпухване на горните клепачи, сухота и сърбеж по клепачите”
  “Влошаване на зрението, обонянието, слуха и вкуса”
  “Вижда замъглено по време на главоболие”

4. Солен вкус в устата.

  “Чувство че храната е пресолена. Усилено слуноотделяне. Солен вкус на слюнката. Визкозна слюнка.”

Б. МОДАЛНОСТИ:

Влошаване:

 • от мазни храни и масло, при покой и в седнало положение, от потискане на менструацията.

Подобрение:

 • от менструално течение, от сълзи, от движение (“Отвращение към движение, макар че движението облекчава някои оплаквания”).

В. СЪПЪТСТВАЩИ ПРИЗНАЦИ

1. Световъртеж и нарушения на зрението.


2. Отвращение към мазни храни.

“Неприятен, солен или гнилостен вкус в устата.  Засищане след първата хапка (Lycopodium), а след това отвращение към храната. Слаб стомах. Гадене след нахранване. Зле усвоява свинското месо. Храносмилателните оплаквания много напомнят Pulsatilla. Симптомите се влошават от кафе. Повръщане след нахранване. Сутрешно повръщане. Повръщане на водниста слуз. Оригване. Тъпа болка в болка в стомаха и парене в хранопровода. Чувство за препълване на корема, като от преяждане. Тежест в корема след нахранване.”

3. Ринорея и хроничен вазомоторен ринит.

Намалено обоняние. Сухота в носа. Суха или течаща хрема, влошаваща се в топла стая намаляваща на студено или на открито. Кихане и водниста хрема в топло помещение, преминаващи напълно на открито. Чувство за притискане в костите на носа при хрема. Изстива при прегряване или в много загрята стая”

 

ЧУВСТВИТЕЛЕН ТИП


Не се описва от по-старите автори. Някои по-съвременни автори описват чувствителен тип, който представлява смесица между морфологията на Natrum muriaticum и поведението на Pulsatilla и Sepia.

Морфология:

Наподобява Natrum muriaticum. Най-общо се касае за астенични индивиди, които не могат да понасят продължителни и/или интензивни физически натоварвания, бързо се уморяват физически и умствено, не понасят прегряване. По-често податливи на Cyclamen са лица от фосфорно-туберкулиновата група – с външност и вид на “изтощен” Calcarea phosphorica или Phosphorus.

Болестни тенденции:

Болестните тенденции се различават от тенденциите характерни за морфологията на пациента. Това е първото противоречие, което ни кара да отхвърлим подбор на медикамент, основан на морфологичните белези. Вместо склонност към кръвотечения, тревожни разстройства, белодробна и костна патология, характерна за фосфорните типове ние виждаме патология, насочваща към Pulsatilla и Sepia – дисменорея, менструални смущения при жени, птози, атонична диспепсия, гастрит, мотилитетни смущения на храносмилателната система (colon irritabile).

Поведенчески черти:

Склонни са към редуване на настроенията, бързо се изчерпват емоционално. Още Ханеман описва редуване на добро настроение с лошо настроение и желание за самота, вглъбеност, вътрешна тъга, угризение на съвестта като че ли не си е изпълнил задълженията.

“Нежелание за работа; до настъпване на вечерта не може да се застави да направи най-малкото нещо. На пристъпи от два или повече часа нежелание да говори; трудно и неприятно му е да говори. Постоянно замечтано и вглъбено състояние, не иска да говори. Спокойствие на съзнанието. Спокоен, самодостатъчен”

“Плачливо и мрачно разположение на духа; вижда дори най-незначителните неща само от към лошата страна. Дълбоко замислен за настоящето и бъдещето, почти плаче. Голяма тъга, като че ли е направила нещо лошо и не си е изпълнила задълженията.”

“Понякога е твърде плачлив и в лошо настроение, но скоро отново се появява едно странно усещане за благополучие и щастие, което се проявява с леко треперене в ставите”

“Цял ден е плачлив, неразположен към говорене, безчувствен, без никакво самочувствие. Привечер изведнъж се оживява, появява се странно усещане за благополучие и веселост”

“Безметежното настроение внезапно се сменя със сериозност и мърморене”


ОСНОВНИ КЛИНИЧНИ ПОКАЗАНИЯ


1. Вертижен синдром.

Наподобява световъртежа, при който се изписва Cocculus indicus. При Cocculus indicus имаме много често човек който прилича на Natrum muriaticum. Често става дума за скромен човек, чувствителен към грубост, грижовен и състрадателен за другите. Вертижният синдром се отключва най-често след нощни смени, недоспиване, алкохол. Проявява се с гадене, изтръпване на крайниците, слабост в мускулатурата, усещане за прималяване или сковаване. Подобрение на световъртежа тип Cocculus indicus настъпва при затопляне, при престой в непроветрени помещения. Влошава се от пасивни движения, алкохол, цигарен дим. Съпроводен е често от окципитално главоболие. И при Cocculus indicus, както и при Cyclamen може да има комбинация от световъртеж с дисменорея. При Cyclamen обаче вертижният синдром често се съпровожда от смущения в зрението: блещукане пред очите, намалено зрение и др.

 

2. Дисменорея с нередовен мензис с черна кръв и съсиреци, различно обилен. (Pulsatilla)

 

3. Главоболие и световъртеж по време на мензис, които се засилват на чист въздух (обратно на Pulsatilla)

 

4. Атонична стомашно-чревна диспепсия.

 

5. Главоболие, очни мигрени съпроводени от световъртеж. [Natrum muriaticum; Iris versicolor, Lycopodium, Silicea]

 

6. Поведенчески разстройства с честа смяна на настроенията, чести песимистични настроения, чувство за непълноценност.

 

7. Алергичен и вазомоторен ринит.

 

8. Алергии – невродермит, екзема.

“Сърбеж нощем в леглото. След разчесване поразените участъци изтръпват или сърбежа сменя мястото си” [Psorinum]

 

9. Фибромиалгии, миофасциален синдром

“Дърпащи болки и скованост в шията. Пристъпи на болка в гърба, които намаляват при отвеждане на раменете назад. Болка в кръста в седнало положение, намаляваща при изправяне и раздвижване”

 

СРАВНЕНИЕ: 

 

1. Pulsatilla: най-близък аналог. Cyclamen се помни като “анемична Pulsatilla”. Не винаги модалностите са категорични за разграничаване на оплакванията.

 

2. Iris versicolor: Близък по отношение съчетанието от стомашно-чревни оплаквания и мигрена.


3. Lycopodium: Съчетание от офталмична мигрена и гастрит.


4. Kalium phosphoricum: Съчетание от мигрена, непълноценен сън у астеничен пациент, който прилича на Natrum muriaticum, но не съвсем. Неосвежителен неспокоен сън има и при Cyclamen, но няма свръхчувствителност към шумове, каквато се наблюдава у Kalium phosphoricum.


5. Gelsemium: Нерешителност, световъртеж, разтреперване на краката, умора. И при Gelsemium може да има световъртеж с нарушено зрение и главоболие. Още повече че са налице и очни смущения: диплопия, слабост на очните мускули. При Cyclamen са налице следните симптоми, близки до Gelsemium: “Усещане за слабост в ръцете, като че ли ще изпусне всеки предмет, който е хванал. Болка във флексорната мускулатура на краката. Парещи болки и повишена чувствителност в областта на петите. Слабост в краката.”